Νέα έξαρση malware. Η ESET μας προειδοποιεί για τον Nymaim.

Το malware με την ονομασία Nymaim είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2013, και από τότε έχει μολύνει 2,8 εκ. υπολογιστές, τουλάχιστον όσον αφορά τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις.

Φέτος όμως, η Eset παρατήρησε μία αύξηση στον αριθμό νέων κρουσμάτων, κατά 54% στην Πολωνία, 16% στη Γερμανία και 12% στην Αμερική.
Η μόλυνση των συστημάτων πραγματοποιείται μέσω αρχείων Word με παραπλανητικό περιεχόμενο, που πείθουν ανυποψίαστους χρήστες να τρέξουν κάποιες ενσωματωμένες κακόβουλες μακροεντολές.

Στη νέα μορφή του, το Nymaim μολύνει τους υπολογιστές με spyware, κλέβοντας δεδομένα κυρίως από οικονομικούς οργανισμούς στην Αμερική, ενώ έχει εξαπλωθεί πλέον και στη Βραζιλία.

Σημειώνουμε ότι στην αρχική μορφή του ήταν ransomware, δηλαδή κρυπτογραφούσε τα αρχεία των χρηστών, ζητώντας χρήματα για την «απελευθέρωση» των δεδομένων τους.
Φυσικά η καλύτερη μέθοδος προστασίας είναι να μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία από το email σας, από παραλήπτες που δεν αναγνωρίζετε. Εκτός αυτού, φροντίστε να έχετε πάντα ενημερωμένο και ενεργοποιημένο ένα πρόγραμμα antivirus