Είσαι έτοιμος για τη νέα αναβάθμιση της Google? (Mobile-Update)

{jcomments on}

Στις 21 Απρίλη  η google ετοιμάζεται να “απελευθερώσει” ένα νέο update. Μια νέα αναβάθμιση στο κώδικα αναζήτησης η οποία θα βοηθήσει και θα αναδείξει, σύμφωνα πάντα με τη google, τα mobile friendly websites.

Η google προετοιμάζει καιρό τώρα το έδαφος για αυτήν την αλλαγή, ενημερώνοντας μάλιστα τους webmasters με μηνύματα μέσω του webmaster tools (Fix mobile usability issues found), αν το website τους έχει πρόβλημα στην εμφάνιση σε κινητές συσκευές. Επίσης η ίδια η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτή η αναβάθμιση θα προκαλέσει μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ότι προκάλεσε το Panda update.
(Μπορείς να ελέγξεις αν η ιστοσελίδα σου είναι mobile friendly από το Google’s Mobile-Friendly Test page.)

Τι να κάνω για να αποφύγω την “οργή” του νέου Google update που αφορά τις κινητές συσκευές;

Υπάρχουν τρία βήματα που πρέπει να κάνεις  για να εκμεταλλευθείς πλήρως την νέα αναβάθμιση και να επηρεαστεί η θέση σου στις αναζητήσεις ως προς το καλύτερο.

Κάνε το site σου responsive

ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν μιλάμε για νέα έκδοση site που να παίζει σε κινητές συσκευές. Μιλάμε για responsive σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου. Ο responsive σχεδιασμός, επιτρέπει στο website να προσαρμόζει αυτόματα το μέγεθος της ιστοσελίδας, στην οθόνη του χρήστη.

Βελτιστοποίησε τη ταχύτητα του site σου

Με το σκεπτικό ότι οι κινητές συσκευές συνδέονται, όχι απαραίτητα με wifi, αλλά με 3G ή ακόμα και 4G, η google θέλει τα site να μπορούν να φορτώνουν γρήγορα, για να εξασφαλίσει την εμπειρία του χρήστη. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις μια τέτοια διαδικασία είναι να τεστάρεις πρώτα τον ιστότοπο σου με το Google PageSpeed. Αυτό το εργαλείο θα σου δείξει τις σελίδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ταχύτητας και θα σου προτείνει τι πρέπει να κάνεις.  

Ξεκίνα αυτές τις αλλαγές τώρα!

Ναι, είπαμε στην αρχή ότι η αναβάθμιση της google θα παίξει  στις 21 Απριλίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις διορθώσεις μία μέρα πριν και όλα να είναι τέλεια. Όπως όλοι ξέρουμε (ή θα έπρεπε να ξέρουμε) η διαδικασία αναγνώρισης αλλαγών στους ιστότοπους παίρνει κάποιο χρόνο. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις τις διορθώσεις τόσο πιο ασφαλές θα είναι για το site, ούτως ώστε όταν περάσει η Google να σκανάρει, να βρει ένα website mobile friendly.

Με το που κάνεις τις αλλαγές άνοιξε το Webmaster tools και επέλεξε Ανίχνευση – Aνάχτηση ως Google (Crawl – Fetch as Google). Με αυτόν το τρόπο σιγουρεύουμε ότι to site έχει ανιχνευθεί από τη Google με τις αλλαγές, πριν από το Update.

Συμπέρασμα

Αν το site είναι ήδη responsive δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Συνέχισε τη δουλεία σου και θα δεις το traffic σου να αυξάνετε. Αν όμως δεν είσαι mobile-friendly, τότε πρέπει να ξεκινήσεις σύντομα. Κάνοντας το site σου φιλικό προς τις κινητές συσκευές και μειώνοντας το χρόνο φόρτωσης του website (αυξάνοντας τη ταχύτητα συνεπώς), έχεις περισσότερες πιθανότητες όχι μόνο να μην χάσεις θέση, αλλά να κερδίσεις και σε επισκεψιμότητα.
Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις αυτές τις αλλαγές μόνο σου, τότε μην διστάσεις να προσλάβεις ένα  web developer για να σε βοηθήσει.
Εν αναμονή λοιπόν για τις επόμενες ημέρες, να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της καινούριας αναβάθμισης της Google. Καλή επιτυχία σε όλους.